ali
    Pozabil sem geslo

Piškotki

Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Nasveti za varen nakup

Kako uspešno in varno nakupovati s pomočjo malih oglasov na salomon.si

V sodelovanju z Varni na internetu smo za vas pripravili nekaj napotkov, kako prepoznati goljufije, ko nakupujete preko spleta in kako pravi mali oglas ločiti od lažnega?

Goljuf objavi privlačen oglas (zelo nizka cena priljubljenega izdelka), nato pa z lažnim sporočilom logistične službe prepriča kupca, da je njegov izdelek že na poti, in ga s tem pripravi do tega, da mu le-ta nakaže denar. Kot najboljše vabe so se izkazali najnovejši modeli pametnih telefonov in tablic, smo pa obravnavali več prijav zaradi goljufa, ki je prek oglasnika »prodal« kar nekaj profesionalnih koles, vrednih več tisoč evrov.

Bodite pozorni na sumljive znake

Že sam objavljen oglas pogosto vsebuje informacije, ki kažejo, da gre za poskus goljufije. 3 ključni znaki za previdnost so:

  • polomljena »google translate« slovenščina;
  • zelo nizka cena (tudi npr. 2 kosa za ceno enega ali 50 % nižja cena);
  • oglas, oddan iz tujine (največ goljufivih oglasov še vedno prihaja iz Nigerije in Kameruna, vendar obravnavamo tudi primere lažnih oglasov prevarantov iz držav EU).


Na sliki vidimo primer tipičnega poskusa prevare: oglas je oddan iz Nizozemske, cena je za tretjino nižja od ostalih ponudnikov. Na salomon.si lažne oglase in goljufe hitro blokiramo, vendar ti vedno znova ustvarjajo nove profile, preko katerih nadaljujejo z objavami.

Preverite prodajalca

  • Vpišite ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v katerega od spletnih iskalnikov. Morda na ta način najdete tudi kakšne slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas odvrnejo od nakupa.
  • Če gre za prodajalca iz tujine, preverite njegov naslov na Google Maps ali Google Street View.
  • Bodite pozorni na elektronski naslov prodajalca. Podjetja, ki imajo svojo spletno stran, navadno uporabljajo elektronske naslove na svoji domeni, zato bodite še posebej pozorni, če uporabljajo elektronski poštni račun zastonj ponudnika, kot sta Gmail in Yahoo (če vas torej kontaktira prodajalec z e-mail naslovom electronicmegastore@gmail.com ali smartbuy.iphone@yahoo.com, je to vsekakor znak za alarm).

Način plačila

Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju, torej da plačate, ko vam poštar že prinese paket. Plačilo preko Paypal sistema je tudi precej varno, saj lahko v nekaterih primerih kupec v primeru zlorabe zahteva vračilo kupnine. Plačilo na bančni račun je že malce bolj tvegano, sploh če gre za bančni račun v tujini. Da otežijo sledenje, goljufi »zaposlujejo« t.i. posrednike, ki denar sprejmejo na svoj bančni račun, nato pa ga po drugih kanalih pošljejo goljufu. Povsem pa se izogibajte plačilu prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram! Gre za priljubljeno orodje goljufov, saj je sledenje denarju zelo oteženo. Pri nakazovanju denarja fizični osebi v tujino zato raje izberite način plačila preko sistema PayPal.

Preverite fotografije

Če kupujete nekaj točno določenega (npr. avtomobil, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival…), v spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. Najdete na ta način še kakšen drug oglas, s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, ali pa je prodajalec v oglas celo vstavil neko povsem generično fotografijo?

S štirimi koraki do varnega nakupa:

  1. Vsaka goljufija se začne z dobro vabo in le-ta je vedno super ugodna cena! Če naletite na oglas, da dobite 4 najnovejše iPhone za le 1200 €, potem ste lahko prepričani, da gre za prevaro.
  2. Preverite elektronski naslov prodajalca. Če poslujete s podjetjem, bodite pozorni na brezplačne elektronske poštne storitve, kot sta Gmail in Yahoo (npr. electronicmegastore@gmail.com, smartbuy.iphone@yahoo.com).
  3. Ko kupujte od prodajalca, ki se nahaja v tujini, vedno nakažite kupnino prek sistema PayPal. Če nakupujete v Sloveniji, pa izberite plačilo po povzetju. Nikoli in nikdar ne pošiljajte denarja po pošti!
  4. Če ste še vedno v dvomu, ali poslujete s prevarantom ali pa s poštenim trgovcem, se obrnite na ustrezno službo oglasnega portala!

V primeru suma na goljufijo, prijavite oglas!

Če ima oglas, ki ga prebirate vse zgoraj navedene znake prevare, nas o tem obvestite na pomoc@salomon.si ali pa pri oglasu kliknite na gumb "Prijavi sporen oglas", ki se nahaja v nogi malega oglasa. Na voljo pa vam je tudi naša ekipa salomon.si dosegljiva na telefonskih številkah: 01 588 00 20 in 01 588 00 21


Še vedno pa velja najboljši nasvet, ki vas obvaroval pred spletnimi goljufi:
“Ne nasedajte pravljicam.
Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni!”