ali
    Pozabil sem geslo

Piškotki

Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Bodite pozorni na oglase iz tujine

Goljufija? Kako varno nakupovati prek spletnih oglasnikov in se izogniti temu? Kako ločiti pravi mali oglas od lažnega? Naj to ne bo več vprašanje.

Na salomon.si smo v sodelovanju z Varni na internetu uvedli, da je pri vsakem malem oglasu na vpogled država oddaje oglasa, s pomočjo katere se trudimo zagotoviti večjo varnost in večjo preglednost spletnega mesta salomon.si. Pri vsakem malem oglasu preverite državo, kjer je bil oglas objavljen.

Bodite pozorni na sumljive znake

Že sam objavljen oglas pogosto vsebuje informacije, ki kažejo, da gre za poskus goljufije. 3 ključni znaki za previdnost so: polomljena "google translate" slovenščina, zelo nizka cena (tudi npr. 2 kosa za ceno enega) in oglas, oddan iz tujine. Največ goljufivih oglasov še vedno prihaja iz Nigerije in Kameruna, vendar obravnavamo tudi primere lažnih oglasov prevarantov iz držav EU.

Na sliki vidimo primer tipičnega poskusa prevare: oglas je oddan iz države Kamerun, prodajalec je povsem nov uporabnik (registriran nekaj dni pred oddajo oglasa) in je napisan v polomljeni ”google translate”slovenščini.

Na salomon.si vse lažne oglase in goljufe vsak dan sproti blokiramo, vendar ti vedno znova in znova ustvarjajo nove profile z malimi oglasi.

Pred nakupom vedno upoštevajte spodnje nasvete za varen nakup

  • PREVERITE PRODAJALCA: uporabniško ime, elektronski naslov prodajalca ali ime vpišite v katerega od spletnih oglasnikov. Morda tako najdete kakšne slabe izkušnje drugih uporabnikov. Če gre za prodajalca iz tujine, preverite njegov naslov na Google Maps ali Google Street Wiew.
  • BODITE POZORNI NA ELEKTRONSKI NASLOV PRODAJALCA: če vas kontaktira prodajalec z e-mail naslovom electronicmegastore@gmail.com ali smartbuy.iphone@yahoo.com, je to vsekakor znak za alarm.
  • NAČIN PLAČILA: Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju, torej da plačate, ko vam poštar že prinese paket. Plačilo preko Paypal sistema je tudi precej varno, medtem ko je plačilo na bančni račun že malce bolj tvegano, sploh če gre za bančni račun v tujini. Povsem pa se izogibajte plačilu prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram! Gre za priljubljeno orodje goljufov, saj je sledenje denarju zelo oteženo.
  • PREVERITE FOTOGRAFIJE: Če kupujete nekaj točno določenega (npr. avtomobil, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival, …), v spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. V kolikor na ta način najdete še kakšen drug oglas, s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, ali pa je prodajalec v oglas celo vstavil neko povsem generično fotografijo, je to vsekakor znak za umik od nakupa.

Več o prevarah na oglasnikih, si lahko preberete na VARNOST o vseh ostalih goljufijah, ki prežijo na spletu, pa si lahko preberete na spletni strani varninainternetu.si.

V primeru suma na goljufijo, prijavite oglas!

Če ima oglas, ki ga prebirate vse zgoraj navedene znake prevare, nas o tem obvestite na pomoc@salomon.si ali pa pri oglasu kliknite na gumb “Prijavi sporen oglas”, ki se nahaja v nogi malega oglasa. Na voljo pa vam je tudi naša ekipa salomon.si dosegljiva na telefonski številki: 01 588 00 20.

Hvala ker nam pomagate pri izboljšavah salomon.si.